Huurverhoging

Home » Huurgids » Ik wil huren » Huurverhoging

Huurverhoging

Elk jaar vanaf 1 juli mag jouw huisbaas zowel de kale huurprijs als de servicekosten verhogen. Hiervan ontvang je uiterlijk 1 mei een vooraankondiging.

De kale huurprijs is de prijs van de huur exclusief de servicekosten. De overheid stelt het maximale percentage van de huurverhoging vast. Voor kamers is dit gemiddeld 3,1% per jaar. Voor zelfstandige studio’s en appartementen geldt een ander tarief. Hiervan is de verhoging inkomensafhankelijk. Is je inkomen niet hoger dan €42.436, dan geldt een huurverhoging van gemiddeld 4,1%. Is je inkomen hoger? Dan kan je huisbaas de huur verhogen met 5,6%.

Onder servicekosten kunnen de kosten voor gas, water en elektra vallen. Maar ook de kosten voor schoonmaak- en herstelwerkzaamheden, meubilering en stoffering of administratiekosten. Elk jaar krijg je van je huisbaas een overzicht van de servicekosten over het afgelopen jaar. Heb je teveel of te weinig servicekosten betaald het afgelopen jaar? Dan kan de huisbaas deze kosten voor aankomend jaar verhogen of verlagen.

Meer informatie over huurverhogingen vind je op de website van de Rijksoverheid.

Compare Listings

Titel Huur Status Type Oppervlakte Doel Slaapkamers Badkamers